Araçlarda kışa girmeden alınacak önlemler nelerdir.png
27 Mart 2024

Araçlarda kışa girmeden alınacak önlemler nelerdir, kış kontrollerini nasıl yapabiliriz?

Kış mevsimi geldi ve aracımızı bu mevsime göre hazırlayıp adapte etmemiz hem bizim hem de trafikteki diğer kullanıcılar için hayati önem taşımaktadır. Bireysel olarak el ve göz yordamı ile aracımızın kış mevsimine ne denli hazır olduğunu çok basit bir şekilde tespit edebilir eksiklerin giderilmesi veya iyileştirilmesi ile ilgili önlemleri alabiliriz.

Ücretsiz kış kontrolü için size en yakın servisimizden randevu alabilirsiniz

Kışın Olmazsa Olmazı Kış Lastikleri

Kışın alınabilecek en iyi önlemin başında kış lastikleri geliyor. Kış lastikleri sadece kış şartlarında değil +7 derecenin altındaki tüm sıcaklıklarda yazlık veya dört mevsim lastiklere göre daha fazla yol tutuşu ve kısa fren mesafesi sağlamaktadır. Ülkemizde belirli araçlarda Aralık ayı ile başlayan ve takip eden yılın Nisan ayına kadar kullanımı zorunlu tutulmaktadır. Kış boyunca lastiklerinizin dişlerini ve havasını sık sık kontrol etmeniz gerekmektedir. Kış lastiğimizin değişim veya kullanım sıkılığına bağlı olarak son kullanma tarihine bakmanızda tavsiye var, görünüşü iyi olsa bile kış lastiklerinizin sekiz yıldan eksi olmamalıdır.

Antifriz Kullanımı

Antifrizin görevi radyatör suyunun donma derecesini düşürüp motoru ve diğer parçaları donmaya karşı korumaktır. Kışa girmeden motorumuza -30 dereceye kadar koruma sağlayacak olan antifrizi koymalıyız. Antifriz kullanmadan önce dikkat etmeniz gereken şey ise motorun soğuk olduğu ve aracınızın çalışmadığından emin olmaktır. Antifrizin kullanım oranı ise kullandığınız antifrize ve türüne göre değişiklik gösterebilir.

Cam suyundaki antifriz kullanımına da özen göstermeniz bu mevsimlerde cam suyundaki donmayı da önleyecektir, cam suyunuzda mümkün olduğunca antifriz yoğun sular kullanın.

Motoru Çalıştırıp Bekleyin

Hemen hemen her sürücünün dikkat ettiği yola çıkmadan önce aracın motorunu çalıştırıp beklemek. Otomobilinizi çalıştırdıktan sonra 5 ila 10 dakika arası beklemeniz hem aracın sürüş öncesi kontrollerini yapmanıza hem de bu süreçte motorun hareket öncesi uygun sıcaklığa gelmesini sağlayacaktır.

Kış aylarında kullanmadığınız aracınız varsa haftada en az 2-3 kere motoru çalıştırıp beklemeniz aracınızın akü ve motor yağı sağlığı açısından büyük önem taşımaktadır.

Yola Çıkmadan Önce Otomobilinizin Dışını Temizleyin

Kışın araçlarımız daha çabuk kirlenir ve temizlenmeyen birikintiler donarak görüş açımızı engeller. Farlar, camlar ve aracımızın tavanındaki birikintilerden araç hareket etmeden önce kurtulmamız trafik akışında görüşümüzü engelleyecek ve buna bağlı kazaların olmasından bizi koruyacaktır. Kış aylarının olmazsa olmazlarından yol tuzlamaları bize güvenli bir sürüş sağlasa da aracımızın boya ve diğer aksamları için zararlı olabilmektedir, mümkünse aracımızı bu süreçte sık aralıklarla bol su ile temizlemeliyiz.

Araba bakımı için güneşli bir gün seçerseniz yıkadıktan sonra kurumaya bırakabilirsiniz. Sıcaklıklar donma noktasından çok daha düşükse arabanızı yıkamamalısınız. Aksi takdirde kapı kilitleri ve contalar donabilir. Boya sıcak-soğuk farkından dolayı zarar görebilir.

Akü Testi

Akümüz aracımızın can damarıdır, kış gelmeden önce kesinlikle test edilmelidir. Sıcaklığın düşmesi aracımızın çalışmasında marş dinamosuna daha fazla yük bindirmektedir, düşük performanslı akülerde aracımız marş almakta zorlanır bazen de hiç çalışmaması gibi durumlarla karşılaşmamıza neden olabilmektedir. Kontağı çevirdiğinizde aracımızın içi aydınlatmaları olması gerekenden daha az ışık veriyorsa, gösterge panelindeki ışıkları az yanıyorsa akünüz azalmış veya bitmeye yakın olabilir.  Akünüz eskiyse ve kış aylarındaysanız, kötü sürprizlerle karşılaşmamak için yeni akü edinmenizi yerinde olacaktır.

Polen/ Yakıt Filtreleri

Araçlarımızdaki hava ve yakıt filtreleri araç motorunun çalışma düzeni tamamen değiştirir. Kirli, kullanım ömrünü doldurmuş veya tıkalı bir filtre, motora ihtiyacı olan temiz hava, yakıt girişini kısıtla bu da motorun çekiş gücünün düşmesine motorun istenmeyen performans göstermesine neden olur. Kış mevsiminde motor daha fazla hava ve yakıt ihtiyacı duymaktadır bu filtrelerin yetersiz olması aracın fazla yakıt yakmasına buna rağmen düşük performans göstermesine yol açar.

Camları İyice Temizleyin

Tüm camlarınızı trafiğe çıkmadan önce mutlaka temizleyin. Cam suyumuzun donmaması antifriz katkılı sular tercih edin. Sileceklerinizin sorunsuz çalıştığından emin olun ve gerekirse değiştirin.

Nem, temiz cam üzerine daha az yerleşir bu sebeple içtende camları temizlemekte fayda var. Camlar yine de buğulanırsa ısı en sıcak ve havalandırma en yüksek seviyeye ayarlanmalıdır. Klima sistemi havadaki nemi çeker ve camlarınızdaki buğulanmayı önler.

Yolda Kalmaya Karşı Çanta Hazırlayın

Kış aylarında fırtınada kalabilir veya aracınız arıza yapabilir bu tarz bir durumlarda ihtiyacınız olan şeylerin bulunduğu bir çantayı önceden hazırlamanız gerekir. Çantada bulundurmanız gerekenler arasında battaniye, hazır gıda maddeleri, içme suyu, buz çözücü tuz ve buzu veya karı kazımak için kürek olmalı. Herhangi bir uzun süreli yolda kalma ile ilgili ise powerbank ve şarj kablosu sayesinde telefonunuzu şarj edip acil durum servisleri ile iletişim içerisine girebilirsiniz.

Aracınızın Kasko ve Trafik Sigortasını Kontrol Edin

İstenmeyen bir kaza durumunda sigortanızın teminatlarını mutlaka kontrol etmelisiniz. Mevsimsel şartlardan veya kaza durumunda yolda kaldınız ve sigorta şirketiniz size çekici hizmeti sunuyor mu kontrol edilmeli.

Bu gibi durumlara karşı aracınızı, kendinizi, sevdiklerinizi, trafikteki diğer araç ve bireyleri, maddi-manevi güvence altına almak için Acamar Sigorta sizinle!

Diğer Haberler

toolbar-icon-1.png
Uzmanla Görüş
toolbar-icon-2.png
Test Sürüşü
toolbar-icon-3.png
Bize Ulaşın
toolbar-icon-4.png
Sizi Arayalım
toolbar-icon-5.png
Servis Randevusu
toolbar-icon-6.png
Aracımı Değerlendir
toolbar-icon-7.png
Beğendiğim Araçlar
toolbar-icon-8.png
Araç Karşılaştır